GÖMÜLÜ DİŞ
Gömülü Yirmilik dişler nelerdir?
Gömülü yirmilik dişleri, herhangi bir nedenle diş etini kırması engellenen bir diştir. Bazen bir diş sadece kısmen gömülü olabilir, yani kırılmaya başlamıştır demek. Çoğu zaman, gömülü dişler belirgin semptomlara neden olmaz ve yalnızca diş kliniğinde muayenede rutin bir röntgen sırasında keşfedilir. Gömülü yirmilik dişleri ve ne zaman bir şeyler yapmanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam ediniz.
Gömülü 20 lik dişlerin belirtileri
Bazı durumlarda herhangi bir belirti yaşamayabilirsiniz. Diğer durumlarda, gömülü 20 lik bir diş aşağıdakilere neden olabilir:
Gömülü yirmilik dişe ne sebep olur?
Genel olarak, ağzınızda bunun için yeterli alan olmadığında bir diş gömülü hale gelir. Bu genetik veya ortodontik tedavinin sonucu olabilir.
En sık hangi dişler etkilenir?
Yirmilik dişler Genellikle en son çıkan dişler – tipik olarak 17 ila 21 yaşları arasında – en tipik olarak gömülüdür.“Üçüncü azı dişleri” olarak da bilinen yirmi yaş dişleri geldiğinde, çenenin büyümesi genellikle durmuş oluyor. Ağız ve çene bu nedenle onları barındıramayacak kadar küçük olabilir. Artık yirmi yaş dişlerine gerçek bir ihtiyaç olmadığı için, genellikle bir sorun varsa çekilirler. Küçük bir çeneniz varsa, gömülü yirmilik dişlere sahip olma olasılığınız daha yüksektir. Gömülü olan en yaygın ikinci diş, cuspid veya göz dişleri olarak da adlandırılan maksiller köpek dişleridir. Bu dişler ağzınızda daha önemli bir rol oynadığından, doktorunuz bu dişleri çekmek yerine tedaviler önerme olasılığı daha yüksektir.
Gömülü yirmilik yaş dişleri nasıl tedavi edilir?
Gömülü dişiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize görününüz. Gömülü bir dişin belirtilerinize neden olup olmadığını belirlemek için dişlerinizi inceleyip röntgen çekilebilir. Eğer öyleyse, tedavinin yararlarını ve risklerini tartışabilirsiniz.
Tedavi seçenekleri şunları içerir:
Bekleme ve izleme ; Gömülü dişiniz herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa, diş hekiminiz bekle-gör yaklaşımı önerebilir. Bu yaklaşımla, dişi cerrahi olarak çıkarmak yerine, diş hekiminiz herhangi bir sorun olup olmadığını görebilmek için düzenli olarak izleyecektir.
Düzenli diş kontrollerine giderseniz bunu yapmak kolay olacaktır.
Cerrahi İşlem; Gömülü bir dişten ağrı veya hoş olmayan yan etkiler yaşıyorsanız, diş hekiminiz, özellikle gömülü yirmi yaş dişleri durumunda, çekim ameliyatı önerebilir. Gömülü dişin diğer dişleri olumsuz etkileyeceği durumlarda da çekim önerebilirler.
Diş çekimi ameliyatı genellikle diş kliniğinde bir ağız cerrahı veya diş hekimi tarafından ayakta tedavi prosedürü olarak yapılır, yani prosedürün olduğu gün eve dönebilirsiniz. Prosedür genellikle 45 ila 60 dakika sürer ve muhtemelen lokal anesteziye tabi tutulursunuz. İyileşme 7 ila 10 gün sürebilir, ancak prosedürü uyguladıktan sonraki birkaç gün içinde işe veya okula dönebilmeniz gerekir.
Diş Sürdürme yardımcısı ; Köpek dişleri gömülü olduğunda, dişin düzgün sürmesini sağlamak için sürme yardımcıları kullanılabilir. Diş sürdürme yardımcıları diş tellerini, braketleri veya köpek dişlerini tıkayabilecek bebek veya yetişkin dişlerini çekerek içerebilir. Bu yöntemler en çok genç insanlar üzerinde yapıldığında etkilidir. Sürme sağlanamazsa, gömülü dişin çıkarılması ve bir diş implantı veya köprüsü ile değiştirilmesi gerekecektir.
Gömülü yirmilik dişlerin komplikasyonları
Gömülü dişler asla diş etini kırmadığı için onları temizleyemez veya bakımını yapamazsınız. Ancak dişiniz veya dişleriniz kısmen gömülü ise, düzgün bir şekilde temizlenmesi daha zor olacaktır. Bu, onları aşağıdakiler de dahil olmak üzere diş problemleri için daha yüksek bir risk altına sokar:
Gömülü dişlerde ağrı yönetimi
Gömülü bir dişte ağrınız varsa, geçici bir rahatlama sağlamak için reçetesiz satılan ilaçları kullanabilirsiniz. Aspirinin hafif ila orta şiddette diş ağrısı için etkili bir tedavi olduğu kanıtlanmıştır. Ancak 18 yaşın altındaki çocuklara aspirin verilmemelidir çünkü ciddi bir durum olan Reye sendromu riskini artırabilir. Buz, iltihabı azaltarak da yardımcı olabilir veya ağrıyı hafifletmek için ağzınızın etrafında ılık tuzlu su çalkalamayı deneyebilirsiniz. veya bu 15 ev ilacından birini deneyin. Ağrınız şiddetliyse ve evde uygulanan ilaçlarla rahatlama bulamıyorsanız, doktorunuz bir ağrı kesici reçete edebilir. Ev ilaçları ağrınıza yardımcı olsa bile, yine de diş hekiminizle konuşmalısınız. Ağrı kesici tedavileri sadece kısa vadede kullanılmalıdır. Gömülü bir diş ağrıya neden oluyorsa, muhtemelen cerrahi olarak çıkarılması veya diğer tıbbi müdahaleler kullanılarak tedavi edilmesi gerekecektir.
ÇENE EKLEMİ HASTALIKLARI TEDAVİSİ
TMJ nedir?
Temporomandibular eklem (TMJ), çenenizi (alt çene) kafatasınıza bağlayan eklemdir. Eklem, başınızın her iki yanında kulaklarınızın önünde bulunabilir. Çenenizin açılıp kapanmasını sağlayarak konuşmanızı ve yemek yemenizi sağlar. Bu kısaltma aynı zamanda çenenizle ilgili bir grup sağlık sorununu belirtmek için de kullanılmıştır, ancak bu, temporomandibular eklemin kendisini TMJ rahatsızlıklarından ayırt etmek için daha yaygın olarak TMD veya TMJD olarak kısaltılmaktadır. Bu bozukluklar eklemde hassasiyete, yüz ağrısına ve eklemi hareket ettirmede zorluğa neden olabilir.
Ulusal Diş ve Kraniyofasiyal Araştırma Enstitüsü’ne göre, 10 milyon kadar Amerikalı TMJD’den muzdarip. TMJ, kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Bu bozukluklar tedavi edilebilir, ancak birçok farklı olası neden vardır. Buda, teşhisi zorlaştırabilir.
TMJD hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam ediniz. Herhangi bir endişenizi doktorunuzla tartışmalısınız.
TMJ bozukluğuna ne sebep olur?
Çoğu durumda, TMJ bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemektedir. Çene veya eklem travması bir rol oynayabilir. TMJD’nin gelişimine katkıda bulunabilecek başka sağlık koşulları da vardır. Bunlar:
TMJD’nin gelişimi ile sıklıkla ilişkilendirilen başka faktörler de vardır, ancak bunların TMJD’ye neden olduğu kanıtlanmamıştır. Bunlar:
TMJD'nin belirtileri nelerdir?
TMJ bozukluklarının semptomları, durumunuzun ciddiyetine ve nedenine bağlıdır. TMJD’nin en sık görülen semptomu, çene ve çevresindeki kaslarda ağrıdır. Tipik olarak bu bozukluklarla ilişkili diğer semptomlar şunları içerir:
Belirtiler yüzün sadece bir tarafında veya her ikisinde de ortaya çıkabilir.
TMJ nasıl teşhis edilir?
TMJ bozukluklarının teşhis edilmesi zor olabilir. Bu bozuklukları teşhis etmek için standart testler yoktur. Doktorunuz, durumunuzu teşhis etmek için sizi bir diş hekimine veya kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanına yönlendirebilir. TMJ bozukluğu belirtileriniz varsa, doktorunuz şişlik veya hassasiyet olup olmadığını görmek için çenenizi muayene edebilir. Doktorunuz ayrıca birkaç farklı görüntüleme testi kullanabilir. Bu testler şunları içerir:
Çene röntgeni.
TMJ nasıl tedavi edilir?
Çoğu durumda, TMJ bozukluklarının semptomları evde kendi kendine bakım uygulamaları ile tedavi edilebilir. TMJ semptomlarını hafifletmek için şunları yapabilirsiniz:
Eğer semptomlarınız tedavilerle düzelmezse doktorunuzdan yardım almanız gerekebilir. Belirtilerinize bağlı olarak doktorunuz aşağıdakileri reçete edebilir veya önerebilir:
Nadir durumlarda, doktorunuz durumunuzu tedavi etmek için ameliyat veya başka prosedürler önerebilir. Prosedürler şunları içerebilir:
Bu durumu tedavi etmek için kullanılan prosedürler, bazı durumlarda semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir. Bu prosedürlerin potansiyel riskleri hakkında doktorunuzla konuşun.
TMJ nasıl önlenebilir?
TMJD’nin gelişmesini engelleyemeyebilirsiniz, ancak stres seviyenizi düşürerek semptomları azaltabilirsiniz. Bu sizin için bir sorunsa, dişlerinizi gıcırdatmayı bırakmaya çalışmak faydalı olabilir. Diş gıcırdatma için olası çözümler arasında geceleri ağız koruyucu (Gece Plağı) takmak ve kas gevşetici almak. Danışmanlık, egzersiz ve diyet yoluyla genel stresinizi ve endişenizi azaltarak diş gıcırdatma önlemeye de yardımcı olabilirsiniz.
20 YAŞ DİŞLERİ
20 yaş dişleri, ağzınızın en arkasındaki üçüncü azı dişleridir. Bu dişler tipik olarak geç ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkar. Bir yirmilik dişleri, diş etinizin altına takılırsa veya diş etini kırmak için yeterli alana sahip değilse, “gömülü” olarak kabul edilir. Gömülü yirmi yaş dişleri hastalığa, diş çürümesine ve diğer diş problemlerine daha yatkındır. Diş hekimlerinin yirmilik dişleri nasıl tedavi ettiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Belirtileri nedir?
Gömülü yirmilik dişleri olan bazı kişilerde herhangi bir sorun fark edilmezken, bazılarında belirgin semptomlar ortaya çıkar. Gömülü bir yirmilik dişleri, diş etlerini kırabilir ve diş etlerinin bir kısmı görülebilir. Buna kısmen gömülü yirmilik diş denir. Kısmen gömülü bir yirmilik diş, yiyeceklerin sıkışmasına neden olabilir ve dişin temizlenmesini zorlaştırabilir. Bazı insanlar için kısmen gömülü bir diş çok ağrılıdır.
Diş enfekte olursa veya başka sorunlara neden olursa, aşağıdaki gibi semptomlarınız oluşabilir:
Diğer durumlarda, gömülü dişler, diş etlerini asla kırmayabilir. Bu tamamen gömülü yirmilik diş olarak bilinir.
Gömülü yirmilik dişe ne sebep olur?
Genellikle yirmi yaş dişleri, çenenizde dişler için yeterli alana sahip olmadığı için gömülü kalır. Bazen diş yanlış açıda büyür ve bu da gömülü kalmasına neden olabilir.
Gömülü yirmilik dişlerin risk faktörleri
Aşağıdaki durumlarda, gömülü bir yirmilik dişe sahip olma olasılığınız daha yüksek olabilir:
Gömülü bir dişi önlemenin bir yolu yoktur, ancak iyi diş hijyeni, olası sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Sağlıklı dişler için bu en iyi 10 uygulamaya göz atın.
Gömülü yirmilik diş nasıl teşhis edilir?
Diş hekiminiz, dişlerinizi muayene ederek ve ağzınızın basit bir röntgenini çekerek yirmilik dişlerinizin etkilenip etkilenmediğini anlayabilir. Bir röntgen, dişlerinizin etkilenip etkilenmediğini ve diğer dişlerin veya kemiklerin hasar görüp görmediğini gösterebilir. Dişleriniz gömülü ise, siz ve diş hekiminiz ameliyatın yararlarını ve risklerini tartışabilirsiniz
Gömülü yirmilik yaş dişleri nasıl tedavi edilir?
Gömülü yirmilik dişleriniz semptomlara veya diş problemlerine neden oluyorsa, diş hekiminiz dişlerinizi çekmenizi önerebilir. Gömülü dişlerini çekmek için yapılan cerrahi genellikle ayakta tedavi prosedürüdür. Aynı gün eve gidebilirsiniz. Bir diş hekimi veya ağız cerrahı, yirmilik diş çekimi olarak bilinen işlemi gerçekleştirir.
Prosedürün bir parçası olarak, diş hekiminiz bir tür anesteziyi başlatmak için anestezik ilaçlar kullanabilir, örneğin:
İşlem sırasında cerrah dişi çıkarmadan önce diş etlerinizde bir kesi yaparak sorunlu kemiği çıkartılır. Kesi dikişlerle kapatılıp boşluğu gazlı bezle doldurulur. Tüm ameliyat genellikle yaklaşık 30 ila 60 dakika sürer. Dişleriniz tamamen gömülüyse ve diş etlerinizin veya çene kemiğinizin derinliklerine gömülüyse, cerrahınız dişeti kırmaktansa onları çıkarmak daha zor olabilir.
Gömülü 20 yaş dişlerin iyileşmesi
Çoğu insan ameliyattan birkaç gün sonra normal aktivitelerine dönebilir. Ağzınızın tamamen iyileşmesi altı haftaya kadar sürebilir. Muhtemelen yaklaşık bir hafta boyunca ağzınızı normal şekilde açamayacağınız için, yumuşak yiyecekler yemeniz gerekir. Ameliyattan sonra biraz ağrı, kanama ve şişlik yaşayabilirsiniz. Diş Hekiminiz, ağrı kesici ilaçları ve soğuk kompres uygulaması için size özel talimatlar verecektir. Nadiren de olsa ağrılı bir kuru soket gelişebilir. Bu, ameliyattan sonra oluşması gereken kan pıhtısı düzgün şekilde oluşmadığında veya yuvadan çıkıp kemiği açığa çıkardığında olur. Bazı araştırmalar, gömülü yirmi yaş dişlerinin ameliyattan sonra daha fazla ağrıya ve başka sorunlara yol açabileceğini öne sürmüştür.
Gömülü yirmilik dişlerin komplikasyonları
Yirmilik dişlerin temizlenmesi zordur ve yiyecekler içlerine sıkışabilir. Bir gömülü dişi çıkarılmazsa, aşağıdakiler gibi bazı sorunlara yol açabilir:
Bu potansiyel komplikasyonlar nedeniyle, bazı diş hekimleri semptomlara neden olmasalar bile gömülü yirmilik dişler için ameliyat önerecektir.